Skip to main content
THE INTERWEBS ARE ALIVE WITH THE SOUND OF MUSIC  

Zangles in Zeeland, van klassiek tot hardrock


Metal zangtechniek – Grunten

Als het gaat om zanglessen zijn er veel technieken voor verschillende stemgeluiden. Ze worden de 4 modus stemmen genoemd, alle inbegrepen in 4 principes. Een specifieke metal zangtechniek is grunten, een hoofdstuk apart.

Het is de taak van de zanglerares om uit te vinden welke stem bij de zanger of zangeres past, en ervoor te zorgen dat de student geen schade aan zijn of haar stembanden toebrengt. Daarom is het heel belangrijk dat de singing coach niet alleen technieken kent en deze aan de studenten kan aanleren, maar dat zij ook in staat is om zich in te leven in de gevoelens van de student. Ik ben blij en trots te kunnen zeggen dat ik, naast de Rock Academy in Tilburg, de enige singing coach in Nederland ben die de 4 modus effecten en de metal stemtechniek grunten kan aanleren.

Grunten en wat er mis kan gaan

Een aantal grunters laat de grunt direct uit de stembanden komen, wat erg inspannend is voor deze membranen. Deze techniek wordt sterk afgeraden: op de lange termijn kan dit oedeem en poliepen op de stembanden veroorzaken, of zelfs leiden tot het geheel verliezen van de stem.

Een goed voorbeeld van wat er mis kan gaan bij gebruik van een verkeerde techniek bij het grunten is het voorval van Arch Enemy-frontvrouw Angela Gossow. Zij kreeg poliepen op haar keel en dit zorgde ervoor dat hun tour destijds moest worden afgezegd. Haar techniek toen was gewoon zo hard mogelijk geluid produceren. Na het voorval ging ze naar een zangpedagoog om te leren een beter stemgebruik toe te passen.

Correcte metal zangtechniek voor grunten

Een betere techniek voor de metal zangtechniek grunten, is die waarbij de grunters de zang uit hun buik laten komen. Zij gebruiken hun middenrif als hulpmiddel om te grunten. Bij een goede grunttechniek hoeft het geproduceerde geluid in feite niet luider te zijn dan bij het gewone luid spreken. Deze techniek leer ik mijn studenten die in een metal band of metal nummers zingen, zodat ze zuinig zijn op hun stembanden en de juiste techniek gebruiken.

De lessen zijn op maandag – dinsdag – woensdag – donderdag – vrijdag.
Elke les duur 45 minuten.

Wil je de metal zangtechniek grunten leren, neem dan contact met me op

zingen is gezond